R/evolúciós Zsákutca
                                személyes blog
"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél!"
MENÜ

A minap meditáltam arról, vajon a május kilencediki nap kinek mit jelenthet… akad-e még, aki a Győzelem napját ünnepli, illetve mennyire vált meghatározóvá az Európa-nap élménye? Nos, ahogy az várható volt, mivel sem több napos munkaszünet, sem ingyenkoszt… nem társult a dátumhoz, sikerült túlélnünk; túllépnünk e napon.

 

Nem úgy Moszkvában, a Vörös téren! Vlagyimir Putyin, röviddel győzelme után minden kétséget kizáróan adta a világ tudtára létezését, hatalmának erejét. A Győzelem napi parádét a világ különböző pontjain döbbenettel szemlélték azok, akik túlélve a második világháborút, még átélhették a Szovjetunió örömmámorát , és azok is, akik az utódok őszinte kíváncsiságával felvértezve, tudni szerették volna, vajon mi búvik a moszkvai medve tarsolyában.

A felvonulás körülményei és szinte minden pillanata az erőt és fanatizmust sugározta, Putyin pedig csak kiegészítette szavaival ezt a rendkívüli helyzetet.
„Oroszország nagyhatalom, Oroszország nem tűri, hogy független államok önrendelkezését bárki megsértse” – ez volt Vlagyimir Putyin egyértelmű üzenete Barack Obamának a győzelem napján. Moszkva tehát nem enged sem Irán, sem Szíria ügyében. Ha úgy hozza a sors, cselekszik…

„Mi vagyunk a szabadság katonái” – az amerikai katonai attasé a szó legszorosabb értelmében kapkodta a levegőt a Vörös téren Vlagyimir Putyin szavait hallva!
„Az új orosz elnök kétségkívül kihívást intézett a tengerentúli elemzőknek: beszédét Sztálin 1945-ös győzelmi köszöntőbeszédével kezdte, (!) üdvözölve a hősöket, altiszttől a tábornokig. Erre nemhogy az elmúlt húsz évben, a szovjet időkben sem volt példa!”
A megszólítások, a tábornokok, parancsnokok, katonák köszöntése pedig rendre ugyanúgy kezdődött: Zdrasztvujtye Továrisi! Igen, a megszólítás minden esetben elvtársra sikeredett – a Vörös téren mindenki mindenkinek az elvtársa volt!


A tudósítások szerint a legmeghökkentőbb az volt, hogy az elnök látványosan semmilyen gesztust nem tett a „nyugati szövetségeseknek”. A korábbi díszszemléken hagyományosan felsorolták a szövetséges nagyhatalmakat, Franciaországtól az Egyesült Államokig. Putyin most „elfelejtette”.

És vélhetően nem véletlenül! Beszélt viszont arról, nagyon határozottan, hogy senkinek, semmilyen körülmények között nincs joga megsérteni más országok függetlenségét. Gondosan fogalmazott. Nem mondta ki Irán és Szíria nevét, de csak az nem értette, miről beszél, aki nem akarta. Az amerikai katonai attasé speciel feltűnően értette!
Még ennél is egyértelműbb volt a másik üzenet: az orosz katona nemcsak a szabadság katonája, hanem a második világháborús győzelem alapján erkölcsi alapja van fellépni a „világbéke védelmében”. A Lenin-mauzóleum előtt felépített emelvény előtt ekkor vonult fel az orosz deszantcsapatok elit egysége. Üzenetértéke volt a stratégiai atomfegyverek felvonultatásának is. A közvetítő állami csatorna kommentátora egyébként az esti híradóban segített is az értetleneknek: „Ezek az orosz hadsereg legfejlettebb, elrettentést szolgáló fegyverei.”


A díszszemlén 14 ezer ember és mintegy 100 haditechnikai eszköz vett részt. És, ha a tisztelt Olvasó veszi a fáradságot és végignézi a felvonulás teljes videoját, láthatja majd azokat az arcokat és gesztusokat, melyek egyértelműsítik Putyin szándékait…

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zC57RR89qzM

 

Hogy milyen ember valójában Vlagyimir Putyin?

” … a felső-középosztályhoz tartozik. Putyin mindössze egy 77 négyzetméteres szentpétervári lakást mondhat magáénak a Vaszilij-szigeten. A lakáson felül még tulajdonában áll egy 12 négyzetméteres garázs a Néva-parti város szélén. (Nemrég szóba került, hogy az ottani garázskomplexumot lebontják, amire Putyin nyugtalanul így reagált: „Még ott áll az utánfutóm, amivel korábban krumplit szállítottam.”)


A mezőgazdasági szállításra alkalmas eszközön kívül Putyin magánemberként még három további autó boldog tulajdonosa: két Volga oldtimerén kívül még egy két éves Lada Nivát jelölt meg nyilatkozatában. A rossz nyelvek szerint a Niva motorháztetője alatt azonban egy Opel-motor bújik meg.
A Putyin házaspár vagyona ennél azért jelentősebb: jelenleg több mint 90 millió forintnak megfelelő rubel van a birtokukban. Ezek egy része értékpapírokban és részvényekben fekszik (maga Putyin a „Bank St. Petersburg” 230 darab részvényét birtokolja). Ezt az összeget 14 különböző számlán őrzik.

 

Moszkvában Putyin egy 153 négyzetméteres lakásban lakik, amit a moszkvai városvezetés azonban biztosít számára. Az elmúlt négy évben a házaspár valamivel több, mint 130 millió forintnak megfelelő rubelt keresett. Ez a fizetésükből, a katonai nyugdíjból, a kamatfizetésekből és a részvényhozamokból tevődik össze. Putyinné 2010-ben csak 1 millió forintnyi rubelt fizetett be a banki kamatok után adóként. Komoly változás a korábbi évekhez képest, hogy Putyin felesége nevén van a családi vagyon körülbelül 60 százaléka.”


És, hogy miért kell nekünk a győzelemről és Moszkva uráról olvasni? Mert a minap ecseteltem, hogy a versenyben egyetlen győztes és sok vesztes van. És, mert az alábecsült versenytárs győzelme olykor fájdalmasabb a személyes veszteségünknél!

Elvégre béke van! Nem?

Asztali nézet